Verhuizen kan stressvol zijn, maar dat hoeft niet.

Gemiddeld verhuizen mensen zeven keer in hun leven. Wat dat betreft kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen, want mijn track record telt 23 keer. Ik weet dat het verhuisproces een hoop stress op kan leveren. Want waar en wanneer begin je? Het ‘verhuisproces’ start al ruim vóór de verhuizing met het ontspullen van je huidige woning.

De voordelen van het ontspullen vóór de verhuizing:
✅ Je zal minder spullen hoeven te verhuizen
✅ Het uitpakken en opnieuw inrichten kost je minder tijd en energie 
✅ Je nieuwe huis is makkelijk opgeruimd en schoon te maken
✅ Je kan geld verdienen met de spullen die je niet meer nodig hebt
✅ Je bespaart geld doordat je spullen terugvindt die je nodig hebt
✅ In je nieuwe huis word je alleen omringd door spullen die je blij maken

Begin nu!
Houd er rekening mee dat het ontspullen enige tijd kost. Hoeveel tijd verschilt per persoon, maar begin liever vandaag dan morgen. Om doelgericht op te ruimen is het belangrijk dat je per categorie opruimt en niet per kamer. Dezelfde spullen kunnen op verschillende plekken in het huis liggen, waardoor je niet weet hoeveel je ervan hebt of dat je het überhaupt nog hebt. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets koopt, omdat je het niet kon vinden? Met als gevolg dat er drie plakbandrollers, 10 notebooks, 20 batterijen, 50 pennen etc in huis rondslingeren. 

Het verzamelen en uitzoeken van de spullen die je wilt houden en wegdoen kan vermoeiend zijn dus maak tijd vrij in je agenda en plan het in. Om je een idee te geven; met mijn klanten ben ik doorgaans niet meer dan vijf uur per dag bezig. Is het dan klaar? Nee, maar je hoofd is er wel klaar mee. Dat is te wijten aan ‘beslissing-vermoeidheid’. Je beslist continue of je het artikel:

  • houdt
  • doneert aan een goed doel
  • weggeeft aan vrienden of familie
  • verkoopt
  • weggooit

Als het van iemand anders is, leg het op een ‘to do’ stapel. Maak een notitie om degene te vragen wat hij/zij ermee wilt.

Ontspullen
Per (sub)categorie gaat elk item door je handen. Als het item je geen blijdschap geeft of je gebruikt het niet dan is het ‘clutter’ en kan het weg. Vind je het lastig, stel jezelf dan de vragen als; mocht je het kwijtraken, zou je het opnieuw kopen? Houd je dit artikel in het geval je het op een dag nodig hebt? Hoe lang wacht je al op die dag?! Als je een artikel ter herinnering bewaart, zal de herinnering nog bestaan als je het niet meer hebt? Kan je er anders een digitale foto van maken?

Papierwerk: alles kan weg
Papierwerk is een specifieke categorie, omdat vrijwel niemand een gat in de lucht springt als we het hierover hebben. Geen enkel sparkje joy. Mensen raken eerder in de stress door stapeltjes en mappen papier. Dat zal niet veranderen als je het meeneemt naar je nieuwe woning. Ik merk dat veel van mijn klanten het een energiezuigende categorie vinden. Toch lukt het ons elke keer weer. De truc is om het in één ruk te doen. Verzamel al je papierwerk en werk zoveel mogelijk weg. De meeste administratie is tegenwoordig digitaal en andere informatie als handleidingen zijn online te vinden. Neem afscheid van tijdschriften en knipsels die je ooit wilde lezen en gooi oude bonnen en verlopen garanties weg. 

administratie opruimen, papierwerk sorteren, opruimtips
Verzamel al je papierwerk

Wanneer begin je met inpakken?
Sommige categorieën, zoals seizoenskleding en -artikelen kun je al inpakken na het ontspullen. Echter heb je na het ontspullen veel minder tijd nodig om alles in te pakken. Je hoeft niks meer uit te zoeken en je hebt je spullen al per categorie bij elkaar verzameld. Los van meubels kan je binnen een dag alle spullen hebben ingepakt in dozen. Noteer aan de zijkant en bovenkant van de doos de kamer waarin de spullen horen en kernwoorden als “kantoorspullen”, “keukenapparatuur” etc.  Bij meerdere slaapkamers kan je de kamers een nummer of naam geven, zodat de verhuizers of je vrienden weten naar welke kamer deze moeten. Maak een plattegrond met naam/nummering van de kamers of plak een nummer op de deuren van de kamers.

Hoe fijn is het als je straks dozen uitpakt waarin alleen spullen zitten die je een gevoel van blijdschap geven! 

Ga jij verhuizen en kan je wat hulp gebruiken of ben je verhuisd, maar liggen je spullen nog in dozen? Bekijk hier waar ik je bij kan helpen.

ontspullen voor de verhuizing. opruimen, spullen weggooien, doneren. opruimtips

Blog juni 2020

Kun jij geen rust vinden thuis?

De kans is groot dat de aanwezigheid van spullen die je liever kwijt dan rijk bent deze onrust veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan spullen van een ex-partner, achterstallige administratie, boeken over het leven als vrijgezel (terwijl je graag een relatie wilt) of een overschot aan ongedragen kleding. 

Opruimen is een confrontatie aangaan met jezelf
Ook al zijn deze spullen soms goed opgeborgen en uit het zicht, de negatieve energie hiervan is duidelijk voelbaar. Daar valt geen salie tegenop te branden. Je weet en voelt dat het in je huis ligt. Wat voor spullen dit precies zijn, is verschillend per persoon. Echter geldt wel voor iedereen dat spullen met een negatieve lading een behoorlijk effect kunnen hebben op het dagelijks leven en zelfs op hoe iemand zijn leven zou willen inrichten. 

Het zijn helaas juist deze spullen die ons tegenhouden om (te beginnen met) op te ruimen. Spullen staan symbool voor herinneringen, situaties, relaties en gedrag. Opruimen is dan ook een confrontatie aangaan met jezelf. Je laat niet alleen de spullen los, maar vooral de negatieve ervaring of herinnering die het bij je oproept. Grondig opruimen geeft je inzicht in jouw manier van leven. Het helpt je terugkijken naar het verleden, wat je focus nu is en waar je naartoe wilt.                                           

Make room for happiness
De opruimmethode van Marie Kondo is een levensstijl die je helpt bij het kiezen van wat je belangrijk vindt in het leven. Je kiest alleen de spullen die je blij maken en die je (gewenste) levensstijl ondersteunen. Dit betekent dat je spullen zal loslaten die dit niet doen. Wellicht zie je issues die je uit de weg bent gegaan en waar je nu mee aan de slag moet. Je ruimt je psychische ruimte op. 

Als KonMari Consultant ondersteun ik mensen bij het maken van deze keuzes tijdens het ‘opruimen’. Ook help ik bij het bepalen van de prioriteiten en zorg ik ervoor dat je je persoonlijke doelen behaalt. Door gestructureerd te werken en samen de persoonlijke spullen te selecteren, komen je struikelblokken vaak naar voren. 

Volgens Marie Kondo kunnen we onze bezittingen op drie manieren benaderen:

  1. Ze nu onder ogen zien, 
  2. ze ooit onder ogen zien, 
  3. of ze negeren tot we dood zijn. 

De keuze ligt bij jou.     

Wil je graag weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me dan een mail. Ik help je graag verder.

Miriam

Blog mei 2020

Waarom ik geloof in de methode van Marie Kondo

My life before I met Marie Kondo. Vroeger kon ik nog wel eens in paniek raken als er spontaan bezoek voor de deur stond of te laat komen omdat ik mijn spullen niet kon vinden. Ik liep geregeld achter met de was en mijn administratie. Had een onoverzichtelijke kledingkast en huurde zelfs een Shurgard box om mijn verzameling kleding en schoenen te stallen. Ik had rommelige lades gevuld met sleutels, nietjes, kaarten (rouw- en verjaardagskaarten), foto’s, stiften etcetera. Iets zoeken en vinden kostte me energie, tijd en zelfs geld! Omdat ik bepaalde items onnodig nog een keer aanschafte. 

 

Ik had altijd het gevoel dat ik eerst nog wat moest doen voordat ik iets leuks ging doen. Er ontbrak overzicht en structuur in mijn dagelijkse patroon. En dat was als werkende moeder met een energieke peuter alles behalve relaxed. Voor mijn gevoel reed ik continue 100 km/u in z’n drie . Het werd tijd dat ik mijn leven ging organizen. Ik ontdekte de KonMari Method en ben aan de slag gegaan.  

 

Categorie na categorie heb ik de Spark joy check gedaan. Beginnende met mijn kleding en eindigende met de sentimentele items. Met als enige vraag; van welk item word ik echt blij? Dus vaarwel te strakke jeans, ongelezen boeken, ongewenste cadeaus, souvenirs en oude verjaardagskaarten. Alles kon weg. Maar niet voordat ik waardig afscheid had genomen door ze te bedanken voor de mooie ervaring, de overgedragen wens etc. Door bewust afscheid te nemen van spullen kon ik beter loslaten. 

Het herwaarderen van mijn spullen zorgde ervoor dat ik minder dan de helft overhield. Bizar. Er bleven alleen spullen over die pasten bij mijn levensstijl op dat moment. Ik zag het huis langzaam transformeren en de energie in huis voelde lichter. 

 

Bij de laatste stap, het daadwerkelijke organizen, heb ik voor elk item een vaste plek ingericht. Het ontdekken van de juiste plek van een item en het inruimen vind ik een lekkere klus. Ik leg tegenwoordig alles na gebruik terug op zijn plek wat automatisch betekent dat ik nooit meer opruim en zoek. 

Overzicht check. Structuur check. Ik heb meer rust en kan oprecht genieten van de dingen die ik doe. 

 

Is opruimen volgens de KonMari Method echt ‘life-changing’? Zeker!

Een positieve ervaring deel ik vaak met enthousiasme en volle overtuiging met anderen. Of het nu om een heerlijk restaurant gaat met uitstekende service of een interessante docu. Mijn opruim ervaring had zo’n positieve impact op me dat ik deze graag wilde delen. Allereerst hielp ik vriendinnen en familieleden bij het organizen van hun huis. Inmiddels werk ik bij klanten als professional organizer opgeleid door Marie Kondo. Ik ondersteun mijn klanten tijdens het opruim proces bij het maken van keuzes en het leren loslaten. We maken letterlijk en figuurlijk ruimte voor geluk. Ook geef ik praktische tips over waar en hoe je spullen opbergt. 

Heb je moeite met het wegdoen van spullen of weet je niet waar je moet beginnen met opruimen dan nodig ik je bij deze uit voor een intake. Normaal neem ik een intake bij je thuis af, maar gezien de huidige situatie gebeurt dit online. 

 

De eerste 3 intake aanvragen geef ik gratis weg. Stuur een mail met daarin jouw reden om te willen opruimen.

Marie Kondo | Style Story